Често срещано погрешно схващане е, че датата, отпечатана върху пакетираната храна, е твърд краен срок, след който трябва я хвърлите. Много малко са храните, които имат твърд срок на годност, който трябва да се спазва. Както обяснява в интервю Пол ван Ландингам, старши преподавател в Центъра за управление на храни и напитки към университета Джонсън и Уелс, тези дати се отнасят по-скоро за качеството на храните, отколкото за безопасността им.
Когато става дума за тези хранителни продукти, често можете да пренебрегнете датата на опаковката. Можете да съхранявате сухи тестени изделия в кутии една до две години след отпечатаната им дата.
Прясна (неварена) паста е годна само четири до пет дни след датата, отпечатана на опаковката. Ако обаче се замрази, може да е годна от шест до осем месеца. Обикновено сварената паста, суха или прясна, може да се съхранява седем дни в хладилника. Във фризера обикновено ще остане свежа за шест до осем месеца.
Когато не е отворена, зърнената закуска издържа шест до осем месеца след датата на кутията. Ако се отвори, любимата ви зърнена култура обикновено ще остане свежа между четири и шест месеца. За разлика от тях, варени зърнени храни като овесени ядки ще се съхраняват само четири до пет дни в хладилника, след като бъдат приготвени.
„По отношение на свежестта, една компания може да постави срок на годност или срок на най-добра употреба върху картонената кутия. Няма регламент за това. Датата е добър индикатор за свежест”, обяснява Кевин Мърфи, експерт по безопасност на храните и санитарни условия и професор и председател на хотелиерските услуги в Rosen College of Hospitality Management на университета на Централна Флорида.
„Колкото повече наближавате датата, толкова по-малко пресни ще бъдат яйцата. Но това, че сте достигнали тази дата или сте я надхвърлили, не означава, че яйцата са непременно лоши”, добавя той.
Суровото месо и домашните птици се запазват дълго след срока на годност, ако ги замразите. Замразеното смляно месо ще издържи три до четири месеца, а цяло пиле или пуйка може да бъде замразено за повече от година.
„Бактериите за хранително отравяне не се развиват във фризера, така че без значение колко дълго е замразена храната, тя е безопасна за консумация. Храните, които са били във фризера с месеци, може да са сухи или да нямат толкова добър вкус, но ще да бъдат безопасни за ядене”, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ.
Суровата риба също издържа много по-дълго във фризера и тя може да издържи много по-дълго – между шест и девет месеца. Пушената риба може да издържи от три до шест месеца във фризера, а търговско замразената риба ще се запази от 10 до 12 месеца, ако не се размрази. Освен това неотворената консервирана риба (като риба тон) може да се съхранява между две и пет години след отпечатаната дата.
Можете да съхранявате мляко пет дни или повече след отпечатаната му дата. Колко дълго се съхранява млякото зависи от съдържанието му на мазнини. Въпреки че обезмасленото мляко може да издържи между седем и 10 дни, можете да запазите пълномасленото мляко пет до седем дни след датата на картонената опаковка.
Ако млякото се развали, то ще изглежда обезцветено с бучки и кисела миризма.