Ново предложение на ЕК за пълното ни включване в Шенген

На 10 октомври 2024 г. от страна на Европейската комисия ще бъде отправено предложение към Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния. Това каза Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България по време на организирания от Българската стопанска камара форум на тема „Цената на оставането извън Шенгенското пространство — въздействието върху България и Румъния“. Чобанова подчерта, че с твърдата подкрепа на ЕК по този въпрос очаква до края на годината решението да бъде взето.

„На първо място, Шенген е доверие и принадлежност към най-голямото пространство за свободно движение. На второ място, Шенген е икономика. На трето място – Шенген е сигурност. Шенген по замисъла, който има за създаването си, представлява гръбнака на ЕС“, каза тя.

При откриването на форума председателят на БСК Добри Митрев, заяви, че още през 2011 г. България и Румъния са покрили критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. Колкото повече граници, толкова по-малко икономически растеж, толкова по-малко устойчивост, толкова по-малко туризъм, каза той.