Нужна е военна подготовка на младите хора

Задача на нашето съвремие е да осигурим елементарна начална военна подготовка на младите хора в България, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк „Артилерийски” в Стара Загора.

Той беше гост на откриването на Четвъртия национален събор на запасното войнство, организиран от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – София, и Централно военно окръжие. Въпреки проливния дъжд, събитието събра стотици гости. Присъстваха представители на президентската институция и Министерството на отбраната, регионални и местни институции.

„За мен е огромно удоволствие да приветствам откриването на Четвъртия национален събор на нашата организация. Казвам „нашата”, защото и аз съм един горд редови член на този съюз”, каза още Радев. Самият факт, че в този проливен дъжд ние сме тук, показва, че и ще продължаваме да бъдем, защото носим онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове, извоюваха и отстояха свободата на България”, заяви държавният глава.

„Не можем да подминем голямото предизвикателство на нашето време – войната и мирът. Защото войната в Украйна ги върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии, и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав – и като количество, и като подготовка, и като мотивация”, заяви държавният глава.

„И не можем да подминем другия голям проблем – това е все по-голямото раздалечаване от общество и армия. Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на наборната служба, но резултатът го виждаме днес, защото, ако допреди години всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията, днес това вече не е така”, посочи Радев. По думите му, наближаваме времето, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, „а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба, което аз приветствам”, каза президентът.