Нужна е спешна помощ за Украйна

Конгресът на САЩ разбира, че на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) остават няколко седмици преди да се оттеглят от позициите си. В тази връзка двама членове на Камарата на представителите – републиканецът Брайън Фицпатрик и демократът Джаред Голдън – призовават колегите си да подкрепят алтернативен вариант на законопроекта за чуждестранната помощ.

Одобреният от Сената законопроект за помощ за Украйна, Израел и Тайван е в застой в Камарата на представителите от седмици и високопоставени членове на Демократическата партия сега обмислят използването на процедура, която ще заобиколи комисиите и председателя при гласуването. Въпреки това, според Голдън, тези усилия едва ли ще успеят, а помощта за Украйна е необходима незабавно.

Законопроектът предвижда да се разпределят 66,32 милиарда долара – приблизително 47 милиарда долара за Украйна, 10 милиарда долара за Израел, пет милиарда долара за Индотихоокеанския регион и два милиарда долара за подкрепа на операциите на Централното командване на САЩ в Близкия изток. Документът съдържа и разпоредби за защита на границата с Мексико.

„Само след няколко седмици Украйна ще бъде принудена да отстъпи значителна час от своята територия, ако не получи нужната помощ. Не можем да позволим на Русия да спечели”, предупреди един от членовете на Камарата на представителите на САЩ относно спешността на вземането на решение.