Нямало е възражение за връщането на тленните останки на Фердинанд Ι

Народното събрание и президентът не са възразили на искането на Инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд за изпращане на военния самолет „Спартан” за пренасянето им, оповести днес, 29 май 2024 г., в Козлодуй служебният министър-председателят Димитър Главчев.

Той обясни, че в Министерски съвет е постъпило писмо от Инициативния комитет, подписано от проф. Стоянович, в което се е изисквало за транспортиране на тленните останки на царя съдействие от Министерството на външните работи. „Същото писмо, тъй като ние сме служебно правителство, но и парламентарна република, отправих към народните представители в 49-ото Народното събрание, както и до президента. По въпросното писмо не постъпиха никакви възражения, нито от страна на президента, нито от страна на парламентарните групи в Народното събрание и съответно ние с решение на Министерски съвет изпълнихме исканията, които бяха посочени от Инициативния комитет в писмото. Всичко, което следва от тук насетне, би трябвало да е това, което са описали в своето писмо“, обясни Главчев.

Той посочи, че липсата на възражение е добър факт. „Нищо по-добро от това няма от това институциите да са на едно и също мнение“, посочи министър-председателят.