Обединителна среща в ляво в Стара Загора

Изгонени, напуснали и настоящи лидери на БСП се събраха на знакова „обединителна среща“ в Стара Загора на 26 юли 2024 г.. И решиха – на следващите избори БСП ще участва в коалиция с още 16 леви политически формации. В новия съюз влизат с партиите си Румен Петков, Георги Първанов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Александър Томов, Борислав Гуцанов, Костадин Паскалев.

Но на тази среща не се забеляза Корнелия Нинова, която все още, според съдебната регистрация, се води за председател на БСП. Тя подаде оставка от поста след катастрофалната загуба на последните предсрочни парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 г..

Процесът по създаването на обединението започна след като Корнелия Нинова се оттегли като водач на БСП. Нейните наследници на „Позитано“ 20 – Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин преобърнаха досегашната й политика спрямо другите леви формации и спрямо президента Румен Радев.

Прелюдията към днешната среща беше в събота, 27 юли 2024 г.,, когато леви младежки организации проведоха сходен обединителен форум.

„Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред, в името на България Тази среща е първа стъпка по нашия дълъг,  нелек, но много необходим път на консолидация в ляво.“ Това заяви и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров на обединителната среща в Стара Загора, в която взеха участие повече от 200 представители на 16 формации в ляво. По думите му резултатите от последните избори са показали, че левият избирател не е разбрал защо левицата трябва да се явява на 5 части и затова не е излязъл да гласува. „Пред нас стоят два пътя – дали ще чуем гласа на хората или ще бъдем заличени един по един от политическата сцена“, категоричен бе той.

Зафиров подчерта, че срещата е продукт на обмислена политика, за която е трябвало да започне да се работи много по-рано. Той припомни, че в кризисни моменти левицата е доказвала, че  може да взима разумни решения. Зафиров подчерта, че БСП предлага добронамерен и равноправен диалог между всички леви партии, защото общото е повече от различията  „С много от партиите не можахме да се срещнем, не ни стигне времето, Нека обявим процеса и документа за открит, нека не затваряме вратата, за да можем да обхванем и привлечем целия ляв спектър“, призова Атанас Зафиров.

„Аз съм оптимист за възхода на лявото и успешното управление на страната ни, до което ще доведе“, заяви по време на срещата Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 – 2012 г. и почетен председател на АБВ. Той подчерта, че коалицията не е самоцел, а средство за спечелване на изборите и управление в името на реализирането на общи идеи. „Да се стягаме, да си подадем ръце и да тръгнем напред“, призова той.

„Всички се убедихме, че ляво обединение без инициативата и волята на най-голямата партия в ляво, няма как да се случи“, заяви председателят на „Изправи се, България“ Мая Манолова.

В края на срещата присъстващите формации подписаха обръщение към българските граждани. То остана отворено и към него мога да се присъединят още леви партии и формации.