Обещания за компенсиране на засегнатите от пожарите

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов се срещна със земеделски производители, които пострадаха тежко при пожарите в община Болярово, област Ямбол. По предварителни данни на министерството над 20 хил. дка са пострадалите площи с пасища, мери и ливади, трайни насаждения и зърнени култури.

Най-много поражения огнената стихия е нанесла в селата Воден и Горска поляна. В землището на последното има пострадали ливади, люцерна, пасища и мери, ръж, череши, угари, дюли, сливи, орехи и други. Във Воден са предимно ливади, стърнища, люцерна, праскови, слънчоглед, тикви и удари. Аналогични са данните за Крайново, а във Вълчи извор и Странджа са пострадали стърнища с бали, пасища и мери. Повече от 250 е броят на унищожените пчелни семейства за територията на областта.

По време на срещата министърът призова засегнатите стопани в най-кратък срок да подадат своите заявления, за да могат да бъдат компенсирани. „Най-бързата и ефективна мярка е чрез държавната помощ „Де минимис“. По нея стопаните ще могат да бъдат обезщетени за загуба на нереколтирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж“, припомни министър Тахов.

Земеделският министър обясни, че индивидуалният таван за подпомагане, който всеки земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро. Ще продължим да прилагаме единния подход при компенсиране на пострадалите.

На срещата присъстваха кметът на община Болярово Христо Христов, областният управител на Ямбол Николай Костадинов и народният представител Димитър Иванов. В рамките на посещението си министърът посети засегнати от пожара пасища, стърнища и трайни насаждения край село Горска поляна и Воден.