„Обучение за ИТ кариера“ ще се провежда в Бургас

Десетокласници могат да кандидатстват за обучение по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Срокът за регистрация на кандидатите е до 13 октомври 2024 г. на адрес: https://forms.gle/UY34mYJ7GZPGcymT9.

Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 20.10.2024 г., с възможност за резервна дата на 27.10.2024 г. Системата ще е отворена от 10 до 16 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час.

За това обучение могат да кандидатстват ученици в X клас през учебната 2024/2025 от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“.

Обучението в Бургас ще се провежда в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Обучението е напълно безплатно и ще бъде по нови учебни планове и програми, съобразени с потребностите на ИТ бизнеса. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя.

Обучението е със срок от три години, като всички успешно завършили ще получат професионална квалификация „Приложен програмист“.

Партньори на Министерството на образованието и науката по програмата са БАСКОМ – Българска асоциация на софтуерните компании, AIBEST – Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии, БАИТ – Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер – Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша и Българската аутсорсинг асоциация.