Община Бургас започва реализацията на 45 градски проекта

Днес, 18 юли 2024 г., община Бургас представи и даде официален старт на 45 проекта на обща стойност 130 милиона лева. Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

За част от тях предстои сключване на договори за изпълнение. За други се подготвят и скоро ще бъдат обявени обществени поръчки. Безвъзмездното финансово подпомагане е в размер на 116 милиона лева. Община Бургас трябва да осигури съфинансиране в размер на 14 милиона лева.

„Крайният срок за реализация е 2026 г. Той е кратък, но в Бургас сме доказали, че не бягаме от работа и действаме систематично и организирано. Ще се постараем да се справим успешно и с това предизвикателство, защото ползите за града ще са големи!“, коментира кметът Димитър Николов.

До момента са сключени седем договора за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради, един за реформиране на съществуващите домове за стари хора от НПВУ, четири договора за модернизация на образователната инфраструктура и един за изграждане на нови сгради за училища и детски градини, които са в напреднал етап. Предстои сключване на договори за финансиране на мерки за енергийна ефективност на жилищните сгради, модернизиране на уличното осветление и инвестиции в развитието на Индустриален парк Бургас.

Проектите ще се реализират по шест процедури за финансиране, част от които са в доста напреднал етап към момента.