Община Бургас смята да изгради многоетажен паркинг

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона. Подобно съоръжение би решило в голяма степен проблема с автомобилния трафик и паркирането в тази централна зона на Бургас.

Намеренията администрацията да намери решение на проблема обаче срещнаха недоволство. Този път то е от страна на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите. Браншовите организации са внесли в Общинския съвет писмо, с което възразяват срещу изграждането на многоетажен паркинг.

Община Бургас няма намерение да оттегля своята докладна записка и ще продължи да работи за изграждането на етажни паркинги, така че да бъде намерено рационално решение за проблемите с осигуряването на места за престой на автомобилите.

По-рано тази година администрацията проведе анкета сред жителите на квартал „Възраждане“, в която те трябваше да определят най-добрите локации за изграждане на съоръженията. В допитването бяха дадени пет предложения, като най-голяма подкрепа получиха три от тях.

Най-голямо одобрение от 31.5% събира първата локация между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“. На второ място по брой събрани точки бе локацията при „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“. На трера позиция остана предложението за изграждане на етажен паркинг между ул. „Цар Самуил“, ул. „Македония“, ул. „Цар Калоян“ и ул. „Дебелт“.

Това е поредният опит да се блокира изграждането на етажни паркинги в града. Преди няколко години имаше идея такова съоръжение да бъде изградено при бул. „Демокрация“ върху терен пред сграда на Медицинския колеж. Срещу него внесоха подписка жителите на бл. 164 и 71 в к-с „Братя Миладинови“ и това осуети изграждането на съоръжението.