Обявяването на имитиращи продукти става задължително и в ресторантите

„Въвеждат се нови регулации, приоритет е здравето на хората”, заяви земеделският министър д-р Георги Тахов по време на заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в земеделското ведомство. Тахов уточни, че ще има промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене, които имат за цел да информират клиентите за имитиращите продукти, предлагани в заведенията и ресторантите.

„Предприехме тази крачка в отговор на многобройни запитвания от потребители”, отбеляза Тахов. От ведомството по храните припомниха, че в момента само хранителните магазини и големите вериги са задължени да обозначат имитиращия продукт от традиционния, ресторантите обаче не са длъжни и контролирани да изписват точния състав на ястията си. Трябвало да го сторят само ако клиентът попита какво съдържа дадено блюдо.

С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за ресторантьорите. Предложението бе подкрепено от представителите на здравното министерство в Националния съвет по храните.

Продажбите на имитиращи сирена достигнаха близо 6400 тона за първите шест месеца на 2024 година, сочат данните на Министерството на земеделието и храните. За сравнение, през същия период на миналата година са били продадени 5991 тона сирене с растителни мазнини, а за цялата година общото количество достига 12 867 тона.