Оградата по границата с Турция си била съвсем наред

На проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента беше поставена темата, че липсвали около 100 км от преградното съоръжение на българо-турската граница, поради което съвместно с министър Запрянов, министър Илков, шефът на Гранична полиция и началникът на отбраната в понеделник, 7 октомври 2024 г., прелетяхме над съоръжението. След това и по земя извършихме проверка. Оказа се, че цялата ограда си е на място. Това заяви премиерът Димитър Главчев преди заседанието на Министерски съвет.

Освен всичко друго, ако има компрометирани участъци – те се възстановяват в рамките на 24 часа. Така че за преградното съоръжение можем да бъдем спокойни, там си е, по цялото протежение на българо-турската граница. С едно малко изключение – при река Тунджа, но там са 50 метра, които се компенсират с патрули, добави премиерът.

С оглед на ситуацията в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск, би трябвало да се вземат още решения, които са по-скоро във връзка с увеличаване на видеонаблюдението. И, не дай си, Боже, ако се увеличи мигрантският натиск, да се налага да се увеличат хората, които патрулират, и превозните средства. Иначе досега Гранична полиция съвместно с Министерството на отбраната и в сътрудничество с нашите партньори от Турция се справя много добре с мигрантския натиск. Той е намалял със 71% в резултат на съвместните мерки, спрямо 2023 г., съобщи Главчев.

Имаше призиви на КСНС да се увеличат разходите за националната сигурност, само че едно увеличаване в един сектор, означава намаляване в някой друг. Проста е сметката, очаквам като представим проекта за бюджет, политиците да определят кое да приоритизираме, уточни още премиерът.