Операторът на бургаското летище направи вноската си във фонда за развитие на аеропорта

Дружеството, стопанисващо крайморските ни летища във Варна и Бургас, е направило своята първа вноска в новосъздаденото сдружение с нестопанска цел на общините от Бургаска област „Фонд за развитие на летище – Бургас“. Както бе оповестено при учредяване на организацията, „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД ще се включи с годишна вноска в размер на 200 000 лева.

„Спазваме неотклонно своя ангажимент за активна експертна и финансова подкрепа към работата на новоучредения от 13-те общини в област Бургас „Фонд за развитие на летище Бургас“. Съвместно с ръководството на фонда проведохме срещи с четири авиокомпании с цел обсъждане на възможностите за целогодишни полети от/до летище Бургас, както и бе спазен финансовият ангажимент на компанията за подсигуряването на безпроблемната работа на сдружението“, посочиха от дружеството.

Оттам уточниха, че продължават работните разговори с партньори за откриването на нови маршрути от и до Бургас. Именно след проведени срещи през този летен сезон аеропортът предлага полети до над 85 дестинации в повече от 25 държави, като за първи път бяха посрещнати полети от Лондон Саутенд (Великобритания), Прищина (Косово), Карлови Вари (Чехия) и други осем нови дестинации.

В края на 2023 година кметът на община Поморие Иван Алексиев заяви, че започва процедура по преразглеждане на концесията с оператора на летище Бургас „. По думите му решението е обусловено от факта, че не са били предприети никакви конкретни стъпки към откриване на нови въздушни маршрути от и до летището и не се полагат достатъчно усилия за привличане на нови авиокомпании, които да оперират в областта. Няколко месеца след това Алексиев успя да обедини всички кметове на общини в област Бургас, които се включиха в сдружението „Фонд за развитие на Летище – Бургас“ с решение на общинските съвети. Целта на организацията е привличането на нови авиокомпании, които да оперират на бургаския аеропорт и извън най-натоварените по отношение на трафика месеци през лятото.