Орбан – България и Румъния да бъдат приети изцяло в Шенгенското пространство

При представянето пред Европейския парламент в Страсбург на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Според Орбан борбата с незаконната миграция е един от основните приоритети на унгарското председателство. Той отбеляза, че охраната на външната граница на ЕС е в интерес на целия Съюз, затова трябва да бъде оказана подкрепа на страните, разположени по нея.

Унгарският премиер отново предложи създаването на центрове за регистрация на мигрантите извън територията на ЕС и посочи, че сегашната система за предоставяне на убежище не работи. „Незаконната миграция поражда антисемитизъм, различни инциденти, увеличаване на хомофобията. Може да не ни харесва, но това е истината“, коментира Орбан, като думите му предизвикаха едновременно и аплодисменти и освиркване в залата.

Според унгарския премиер ЕС не е в състояние да гарантира надлежната сигурност, затова е нужно изграждане и засилване на отбранителната индустрия. Като добър пример той даде страната си, която влага 2,5% от БВП за отбрана.