Осемнадесето издание на Международния фестивал „Свято слово“ в Бургас

На 24 май 2024 г. – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път става домакин на Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци. Откриването ще бъде на 27май 2024 г. от 18 ч. в Дом на писателя Бургас, ул. „Вола“ 1.

От първото издание през 2007 г. досега в нашия град са гостували над 100 писатели от Полша, Хърватия, Русия, РС Македония, Сърбия, Словения, Словакия, Украйна, Чехия, Черна гора, Босна и Херцеговина. Тази година гости на фестивала ще бъдат Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, Милутин Джуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от РС Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия и поети, писатели и преводачи от България – Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, Асен Масларски – бард, Антония Филипова, Васил Люцканов и др.

Във фестивалната програма творците ще вземат участия в литературни четения, творчески пленери, блиц-конкурси за написване на стихотворения, вдъхновени от културните, исторически и природни забележителности на Бургас и региона – о. Св. Анастасия, Рибарско селище „Ченгене скеле“, водопад Докузак в Странджа планина, исторически обект „Акве Калиде – Термополис“, град-музей Несебър.

Всички почитателите на поезията могат да се срещнат с гостите и домакините на „Свято слово” на литературните четения от 27 до 30 май в Дома на писателя от 18 ч. На 29 май от 19:30 часа в клуб „Модерен театър“ ще се състои авторският концерт на барда Асен Масларски – участник във фестивала.

Акцент в програмата на тазгодишното издание е представянето на антологията „Преоткрити в словото” със съставител и преводач бургаската поетеса Наталия Недялкова – един от координаторите на фестивала. Над 100 творби на 42 автори от 15 държави, преведени от девет езика, са събрани в печатното издание. Голяма част от тях са на участници в „Свято слово“ през годините.

Организатор на Международния литературен фестивал „Свято слово” е читалище “Любен Каравелов 1940” с партньорството на Сдружение бургаска писателска общност и с финансовата подкрепа на община Бургас и частни дарители.