Оставката на кабинета Денков влиза в парламента

Депутатите днес да обсъдят проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя предвижда първата точка от проектопрограмата за работа на парламента.

Вчера премиерът Николай Денков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е подал оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. „Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година”, заяви премиерът вчера.

Отново вчера, 5 март 2024 г., делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на „Продължаваме промяната – Демократична България“(ПП-ДБ) проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

„Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС”, посочи Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

От последния час.

Народното събрание прие оставката на кабинета с министър-председател Николай Денков. Тя бе гласувана с 216 гласа „за”.

В съответствие с разпоредба на Конституцията, ръководеният от Денков Министерски съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури  приемственост в управлението.

С приемане на оставката текста там президентът след консултации с парламентарните групи възлага проучвателен мандат на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.