Отбелязаха 128 години от рождението на френския педагог Селестен Френе

Учениците от Частното основно училище в Бургас „Селестен Френе“ отбелязаха 128 години от рождението на френския педагог Селестен Френе с официално представяне на училищния вестник Journal de Freinet. Събитието се проведе в училището и привлече гости, включително родители, преподаватели и представители на медии. Сред гостите на събитието бяха Катя Мишева – директор Дирекция „Образование“ в община Бургас, както и Радостина Георгиева – директор на „Алианс франсес“ – Бургас.

Катя Мишева изрази благодарност за поканата и сподели: „Впечатлена съм от това, което виждам – деца, които имат уверен поглед в бъдещето и ще го доказват с всяка крачка оттук нататък, подкрепени от учители, които носят професията в сърцето си. Продължавайте смело напред, деца!“

Учениците имаха възможност да отговорят на въпроси, свързани с проекта, както и да презентират работата си пред гостите на събитието. Госпожа Радостина Георгиева разговаря с децата за вдъхновението, което Селестен Френе е оставил в наследство за учители и ученици: „Това, че в Бургас има училище като вашето, е гордост за нашия град. Училища с надграждащи начини на обучение са богатство за нашия град и за нашата общност.“

По време на събитието учениците – младите репортери, редактори и фотографи на вестника, имаха възможност да представят своите трудове, разказвайки за процеса на създаване на вестника и своите преживявания в ролята на журналисти и изследователи.

Празничният брой на Journal de Freinet включва анкети с родители, кръстословици и статии за различни игри от миналото, както и рубрика, в която учителите на ЧОУ „Селестен Френе“ споделят за това как прилагат наследството на френския педагог-реформатор в педагогическата практика. Събитието завърши с изложба на творби от проекта. Гостите имаха възможност да се запознаят с допълнителни ресурси, графики и фотографии, представящи игри от миналото, които ги върнаха с носталгия в техните собствени детски години.