Отговор на провокациите на Република Северна Македония

Президентството, Министерството на външните работи и политиците в парламента реагираха на думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, казани в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм”, заявява вицепремиерът на югозападната ни съседка, аргументирайки отговора си на въпрос дали е преднамерена липсата на знамето.

В рамките на деня последваха позициите на държавните институции – президентството и българското дипломатическо ведомство. „Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на Република Северна Македония не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали”, се казва в позиция на „Дондуков“ 2.

Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември 2024 г., очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония, добавят от президентството. За „цивилизоваността” на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към България, или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз, допълват от институцията. Принадлежността към обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати, се посочва още в позицията на президентството.

Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения, коментира преди два дни пред журналисти президентът Румен Радев.

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон, се посочва в съобщение на Министерството на външните работи. От институцията информират, че партньори на България са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога. От външното ни министерство припомнят ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония.