Открива се специалност „Фотография” в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас разкрива нова специалност. Това е магистърска програма „Фотография”, обучението по която ще започне през учебната 2024/2025 –

Подробности за нея ще дадат на 31 май 2024 г. на пресконференция ректорът на НХА проф. Георги Янков, директорът на филиала на ВУЗ-а в Бургас проф. Светозар Бенчев, ръководителят на катедра „Изкуствознание” доц д-р Бойка Доневска и преподавателят в Магистърската програма доц. д-р Генади Гатев. Те ще обяснят всичко необходимо на бъдещите студенти. Срещата ще е в галерия „Ателие” в Магазия 1 на Морска гара.

Магистърската програма „Фотография“ има за цел да изгражда знания и умения, свързани с възможностите на фотоизображението, с неговите език, естетика, теоретична и техническа основа, както и с мястото и значението му в съвременното изкуство в България и по света. Поне засега става дума за по-съкратен курс от 3 семестъра, който ще обхване историята на фотография в класическата й и модерна форма. Идеята да стане ясно как фотографията може да се ползва за реализирането на изобразително изкуство в XIX век.