Откриха учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски”

Военната академия „Г. С. Раковски” откри новата си академична учебна 2024/2025 година в присъствието на  служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

След приемане на строя на слушателите в академията свещенослужители от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за здраве и благоденствие. По традиция в зала „Тържествена” министърът на отбраната и началникът на отбраната изнесоха първите академични лекции.

Военната академия посреща слушатели в две магистърски специалности – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана“, и „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”. Тази година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония.

Военната академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание.