Откри се Европейският фестивал по гимнастика за хора над петдесет години

Повече от 3200 участници и гости изпълниха летния театър в Бургас, който за минути се превърна в цветна мозайка от хора на различни възрасти и националности. Всички те се включиха в завладяващ флашмоб като част от вълнуващата  церемония по откриване на 9-ото издание на Европейския фестивал по гимнастика за хора над петдесет години Golden Age Gym Festival. Мащабното събитие ще завладее града ни до 27 септември 2024 г..

Зрелищното откриване започна с цветен парад на всички участници, разделен в два лъча – от КЦ „Морско казино“ и от Пантеона, чиято отправна точка бе летният театър.

„За мен като кмет на Бургас е чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли. На първо място искам да изкажа цялата си признателност към всички екипи за тяхната отдадена работа. Бургас има своите утвърдени традиции и триумфи в този спорт. Насладете се на времето си в Бургас. Градът ни ще ви очарова с красива природа, кухня, история и култура, но най-вече с добрите си морски хора, каквито са всички бургазлии“, каза в приветствието си кметът на Бургас Димитър Николов.

Сред официалните гости бе трикратната абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова .

„Добър вечер, скъпи приятели на гимнастиката, от името на Европейската гимнастика бих желал да ви приветствам и да отправя най-искрените си благодарности към всички вас. Тази година имам голямото удоволствие да поздравя повече от 1400 участници от 19 държави на деветия фестивал на гимнастиката на хора от златната възраст в най-красивия български град – Бургас“, сподели с публиката Мишел Бутар, вицепрезидент на Европейската федерация по гимнастика.

„Искам да ви пожелая успех. Наслаждавайте се на вашите прекрасни изпълнения. Направете ги по най-добрия начин“, каза Красимир Дунев, президент на Българската федерация по спортна гимнастика.

Събитието е грандиозно по своите мащаби и ще допринесе за популяризирането на града като спортна, културна и туристическа дестинация.

Организатори на инициативата са Европейската федерация по художествена гимнастика, Българската федерация по художествена гимнастика и община Бургас.