Отново българска следа в атентати

Българска компания е предала пейджърите на „Хизбула”, унгарската фирма е използвана само на хартия, пише унгарското издание „Телекс”, позовавайки се на източници, запознати със случая.Компания, базирана в София, е закупила от Тайван пейджърите, които впоследствие са били продадени на „Хизбула”, твърди изданието и добавя, че устройствата никога не са се намирали в Унгария. Тази информация междувременно бе официално потвърдена от унгарското правителство.

„Позицията на унгарското правителство по въпроса за пейджърите е следната: Властите потвърдиха, че въпросното дружество е търговски посредник, който няма производствен или оперативен обект в Унгария. То има един управител, регистриран на декларирания от него адрес, а посочените устройства никога не са били в Унгария. При по-нататъшните разследвания унгарските служби за национална сигурност си сътрудничат с всички съответни международни партньорски агенции и организации. За Унгария този случай не представлява риск за националната сигурност”, обяви в платформата Х Золтан Ковач, говорител на кабинета „Орбан”.

12 души загинаха и поне 3000 бяха ранени в Ливан при масова експлозия на пейджъри на бойци от „Хизбула”. Още вчера запознати заявиха пред агенция „Ройтерс”, че взривените пейджъри са били най-нови модели, с които „Хизбула” се е сдобила през последните няколко месеца. А вчера по същи начин избухнаха в ръцете на хората други устройства за комуникация, домели до смъртта на 20 души и стотици ранени.

Според едно от предположенията до момента пейджърите и другите мобилни устройства, поръчани от „Хизбула”, явно са били модифицирани преди предаването им в Ливан.