Отново почват да прилагат ограничителни мерки за ковид

От началото на следващата седмица, столичното РЗИ ще въведе нови мерки за борба с разпространението на Ковид-19. Решението е взето на фона на нарастващия брой новозаразени, които в последните дни показват устойчива тенденция към увеличение. Специални ковид зони ще бъдат създадени в някои от лечебните заведения в столицата с цел по-ефективно справяне с натиска върху болниците.

Мерките предвиждат реорганизация на болничните отделения, за да се отделят по-голям ресурс и внимание на пациентите с коронавирус, като същевременно се намали натоварването върху медицинския персонал. Заповедта на РЗИ идва след препоръки от здравните власти и е насочена към предотвратяване на възможни кризи в здравната система, ако заболеваемостта продължи да расте.

Предстои също така да се прецени необходимостта от въвеждане на нови ограничителни мерки, свързани с масовите събирания и работата на обществените обекти. Здравните експерти подчертават, че ваксинацията остава ключова за овладяване на ситуацията, като се планират нови кампании за насърчаване на ваксинирането срещу Ковид-19 особено сред уязвимите групи.

Тези мерки са част от по-широка национална стратегия за ограничаване на разпространението на вируса особено преди зимния сезон, когато традиционно се наблюдава ръст на респираторните заболявания.