От ГЕРБ предлагат измененията в Закона за местните данъци и такси да се отложат за след година

От ГЕРБ предлагат промени в Закона за местните данъци и такси. Причината е поскъпването на таксата за битовите отпадъци от 3 до 5 пъти в общините. Новата методика определя таксата на база обитаващите по постоянен и настоящ адрес. Това обявиха от партията пред журналисти. От първата политическа сила обясниха, че предлагат изчисленията на таксите по новата методика да се отложат с една година.

„Това решение е справедливо. То ще даде възможност нормативната база по отношение процедури, свързани с НАП, НОИ, колегите от ГРАО, разбира се, Агенцията по геодезия, да бъдат синхронизирани с местната власт, за да могат тези текстове да бъдат прецизирани, за да могат българските граждани да получат справедлив начин на таксуване на битовите отпадъци“, обясни Николай Нанков. И добави: „От 1 януари тя щеше да поскъпне с 3 до 10 пъти във всяка община. А нашето предложение ще даде възможност за справедлив начин на таксуване. Предложените текстове са синхронизирани с колегите от финансовото министерство“.

От своя страна Теменужка Петкова допълни, че ГЕРБ предлага ресурсът от отчисленията, съгласно Закона за управление на отпадъците, да остава в общинските администрации и да могат да използват средствата. „Така те ще могат дългосрочно да оперират с тях. Към настоящия момент се превеждат в регионалните инспекции, надяваме се това да се промени“, допълни тя.

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ ще се регистрира на 11 септември за изборите през октомври.