От юли 2024 г. пенсиите нарастват с 11 на сто

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по Швейцарското правило размерът на увеличението е само 10%. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли.

Още утре, на заседанието на Надзорния съвет (НС) на Националния осигурителен институт (НОИ), служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства.

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз“, посочи по-рано днес в своя позиция служебният министър Ивайло Иванов.