От 1 септември здравната каса ще уведомява през Viber

От началото на септември пациентите с хронични и с редки заболявания ще получават известие във Viber от Здравната каса за статуса на техните протоколи, с които се отпускат скъпоструващите лекарства за лечението им. Уведомяването ще е в реално време за одобрение или отказ за помощни средства и ремонти, които ще получават и хората с увреждания.

Мариана Александрова е председател на сдружение „Диабет и предиабет“. „Чакахме две седмици за по-евтините лекарства, до два месеца за по-скъпите, чакаш до последно да отидеш да си вземеш протокола вместо, когато той е готов“, каза тя.

До дни с нотификацията на телефона чакането и излишното разхождане на пациентите ще бъдат спестени, твърдят от здравната каса. „Известяването ще бъде изцяло автоматизирано въз основа на генерираните данни в системата. Ще е нужен само телефонен номер“, увери проф. Момчил Мавров и.д. управител на НЗОК.

„Те ще бъдат изпращани при регистриране на нов протокол, при необходимите документи, одобрение, отказ, прекратяване и изтичане на протокол“, посочи мениджърът „Информационни технологии“ в „Информационно обслужване“ Ивайло Стойчев.

Съобщенията, които ще изпращат от 2 септември 2024 г., ще бъдат кратки и ясни. „Ще има логото на НЗОК, когато се получава съобщението“, допълни Стойчев.

Следващата цел на здравната каса е да известява по този начин и за профилактични прегледи.