Очакват се преговори между Украйна и Русия

Американският вестник „Ню Йорк таймс” прогнозира, че ще бъде проведена среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори през месец ноември. Републиканецът вече обеща, че ще сложи край на войната „за 24 часа”, ако американците отново му гласуват доверие.

Според Тръмп лична среща между президентите на Русия и Украйна ще ускори мирния процес. „Ще се свържа с Путин и със Зеленски. Познавам ги и двамата много добре и ще ги накарам да сключат сделка. Това е първото нещо, което ще направя”, е посочил Тръмп.

Киев вече изрази своя скептицизъм относно мирния план на Тръмп. Украйна не иска да се съгласи на капитулация, която ще се изразява в това тя да се откаже от окупираните от руската армия територии за сметка на „мир” с руския агресор.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви, че до края на годината е постижимо постигането на „справедлив мир” в страната. Украйна вече е отворена на диалог с руския агресор заради западния натиск да седне на масата за преговори.

Зеленски заяви през миналата седмица в интервю за френски медии, сред които и Франс прес, че „целият свят”, включително Украйна, иска Русия да участва в предстоящата среща на върха за мир. „По-голямата част от света сега казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха, в противен случай няма да постигнем никакви значителни резултати. След като целият свят иска те да са на масата за преговори, ние не можем да бъдем против”, заяви Зеленски.