„В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване и плавно изменение на кривата, но това е съвсем нормален процес. От март на 2023 г. не сме наблюдавали резки изменения, пазарът е в добро устойчиво равновесие и всичко е балансирано с търсенето“, заяви председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
По думите му, към момента стойността на олиото е по-ниска от миналата година. Той прогнозира увеличение на цената, но не драстично. „Може би ще има увеличение, но то ще е плавно и няма да е със сериозни проценти. Самият пазар ще каже къде е границата според търсенето и предлагането. Реколтата понесе щети, това е характерно и в Молдова, Украйна и Румъния. Ситуацията обаче няма нищо общо с тази преди две години. Може би ще стане по-трудно за набиране на суровина и ще реализират по-ниска рентабилност, но не виждам условия, които да застрашават бранша и да има фалити и затваряне на предприятия“, обясни Иванов.
По отношение на хлебните изделия сме най-добре осигурени, увери председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата. „Там имаме доста добра реколта, с добро качество, близка до рекордните. Там проблемът е с ниската международна цена. Аналогично е и с царевицата. По отношение на реализацията на нашите производители никак няма да им е лесно, пазарът ще е труден от гледна точка на рентабилност и получаване на цена. Потребителят не би трябвало изобщо да пострада по отношение на хлебните изделия“, посочи той.
По думите му на пазара има сирене и от 10, и от 40 лв. за килограм. Въпросът е качеството. „Хубаво висококачествено сирене няма как да има за 10 лв. Потребителите да не гледат на всяка цена ниската стойност, а да съобразяват цената с качеството. Трябва много добре човек да се информира кой е производителят, от коя мандра е, с каква слава е, какво съдържа сиренето“, съветва Владимир Иванов.