Очаква ни мощна магнитна буря утре, 4 юни 2024 г.

Изключително мощна магнитна буря ще удари България във вторник, 4 юни 2024 г. За това предупреждава руската Лаборатория по слънчева астрономия на Института по слънчева физика. Чакат се смущенията в магнитосферата на нашата планета, които могат да бъдат причинени от слънчева материя, изхвърлена по време на експлозията в небесното светило, което се е случило в неделния следобед, 2 юни 2024 г.

„Това вече е третото най-високо изригване на Слънцето в рамките на 24 часа. Всички събития са свързани обръщащия в началото на юни активен регион 3697 (място със слънчеви петна) към Земята, който при последното си преминаване покрай планетата предизвика най-голямото слънчево изригване на ниво X8.7 от 2017 г. насам и най-силната магнитна буря от 2005 г. насам“, съобщават руските учени.

Центърът на експлозията е много близо до линията Слънце – Земя и плазменият облак е насочен почти точно към планетата ни. Изригването на слънчевата материя най-вероятно ще пристигне в орбитата на Земята на 4 юни 2024 г., вторник, с предварителна сила на удар от G3 (силна буря). Общо три експлозии бяха регистрирани на Слънцето в неделя, но първите две едва ли ще засегнат нашата планета.

Според учените този регион на слънчеви петна продължава да предизвиква нови магнитни бури на Земята през следващите дни.