Очертава ли се радикален пробив в процеса за осиновяване?

Национална електронна информационна система за пълно осиновяване ще бъде изградена по програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР). Предвижда се в платформата да бъдат вписани всички деца, които могат да бъдат осиновени, както и всички хора, които желаят да осиновят дете при условията на пълно осиновяване.

Създаването на системата е по мярката „Подкрепа за подобряване на процеса на осиновяване“, която е с бюджет от 5 млн. лв. и е свързана с промените в Семейния кодекс, приети в края на миналата година.

Ще бъде създадена електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца. Предвиждат се и обучения на служители в Агенцията за социално подпомагане, ангажирани с процеса по осиновяване.

От Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) приветстват създаването на двете платформи. Тази информационна система ще гарантира по-голяма прозрачност в процеса, включващ не само кандидатите за осиновителите, но и всички административни лица.

Според приетите от парламента законодателни промени Националната електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронната платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване трябва да бъдат създадени до 1 януари 2025 г.

След измененията в Семейния кодекс към Българската асоциация осиновени и осиновители много хора се обръщат за съдействие относно достъпа до информация за биологичния си произход. Засега обаче няма конкретни стъпки, по които да се получава тази информация.