Още един разхубавен блок в Бургас

С рязане на лента, шампанско, музика и поставяне на нови къщички за птици официално бе представен пред обществеността жилищен блок в бургаския квартал „Възраждане“, чиято фасада е преобразена с графити, дело на художника Иван Янков – Esteo. Инициативата „Изкуство за изкуство“ е подкрепена от сдружение „Посока Бургас“. Преди година то организира благотворителна групова изложба „Еклектика“ и с набраните от нея средства подпомага обновяването на стени и градски пространства с помощта на графити изкуство.

Това е вторият подобен блок, който се преобразява от артиста с помощта на сдружението в рамките на само два месеца. Първият, който се намира в непосредствена близост, бе представен в средата на юни отново с официално откриване с гости и музика.

За осъществяването на инициативата Янков и доброволци от сдружението предварително разговарят с живущите в съответните сгради, за да получат тяхното съгласие. „Разбира се, винаги има някой, който не е доволен от изображението или нещо друго. Винаги има хейтъри, които мразят всичко, мързеливи са и смятат, че държавата трябва да им осигури всичко. Като цяло обаче се приема много добре от хората – както от живущите, така и от минувачите, които всеки ден минават от тук, спират се да разговаряме или за да си направят снимка“, коментира художникът.

Идеята му е да обновява по една фасада или стена в града всеки месец и така за две години да успее да преобрази общо 24 градски пространства. Според него това може да „превърне целия град в една красива галерия на открито“, което да привлича посетители и като интересна туристическа атракция за Бургас.

 

Иван Янков – Esteo е на 45 години и се занимава с графити изкуство вече 25 години. Преди 30 години е басист на хардкор групата NFG, а през последните вече повече от пет години е популярен и като барабанист на рок групата Lek City Case. Междувременно вече три поредни години организира и инициативата „Среща на Дупки“, а неотдавна изрисува и подземния паркинг на Центъра за съвременно изкуство и библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас.