Още едни музикални празници в Бургас

На 10, 11 и 12 септември 2024 г. в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“ с участието на талантливите пианисти Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мултиинструменталният музикант Венци Трифонов, младия и даровит гъдулар Мартин Владимиров и атрактивния мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от големия художник Румен Статков.

Първият концерт, който ще е в Експо център „Флора“ на 10 септември от 18:30 часа, ще е на младия и талантлив пианист Марио Бобоцов, който вече има големи успехи у нас и по световните музикални сцени. Марио е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам. Негов преподавател е проф. Паскал Немировски. Завършвил е Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по пиано на г-жа Милка Митева, при която започва обучението си на 6-годишна възраст.

Марио Бобоцов е лауреат на десетки национални и международни конкурси, носител е на престижни награди и стипендии. През 2024 г. печели стипендията на Yamaha Music Europe Foundation, а през 2023 г. е номиниран за наградата „Кристална лира“ за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство.

В концертната си програма пианистът ще представи негови любими произведения от класицизма и романтизма. Публиката ще се наслади на изпълненията му на музика от Бетовен, Цезар Франк и Лист. Програмата ще завърши с вариациите „Дилмано дилберо“ от Александър Владигеров.

Втората вечер концертът под надслов „Пиацола и още нещо“ ще е в зала „Петя Дубарова“ при Културен център „Морско казино“. От 18:30 часа Фани Куцарова, Венци Трифонов и Мартин Владимиров за първи път ще представят в комбинация трио от пиано, кларинет и гъдулка. Тримата ярки музиканти обединяват усилията си, като изпълняват класика и фолклор.

Проектът „Пиацола и още нещо“ е плод на творческите усилия и характерните особености на всеки един от членовете на триото. Фани Куцарова е добре позната пианистка не само на родната камерна сцена, Венци Трифонов – мултиинструментален музикант, известен с творческите си превъплъщения на класическата и поп сцени и, накрая, но не по важност, младия и талантлив гъдулар Мартин Владимиров, непрекъснато търсещ и експериментиращ в различни жанрове от фолклор и предкласика до рок музика.

В програмата ще звучат „Сезоните на Буенос Айрес“, „Обливион“, „Либертанго“ от Астор Пиацола и други, както и популярни фолклорни произведения, обработени за триото от Мартин Владимиров.

Третата фестивална вечер, на 11 септември от 18:30 часа, ще се представи мандолиненият квартет „Сезони“ в концерта „Танцът“.

Един от най-ярките представители на мандолинното изкуство в България Мандолинен квартет „Сезони“ е създаден през 1996 г. В почти двадесет годишната си история музикантите са лауреати на много престижни национални и международни отличия за камерна музика. Творческите си усилия в квартета обединяват Пламен Маслев – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Милен Джуров – китара, и Росен Балкански – китара.

Атрактивният квартет ще направи музикално пътешествие от Барок до Съвременност, като представи многообразие от творби, композирани и аранжирани за камерна мандолинна формация, а повечето специално за квартета.

В програмата ще прозвучат произведения от бароковия композитор Георг Телеман, испанския Исаак Албенис с една от най-известните му пиеси „Севиля“, на  Ясуо Кувахара – един от емблематичните съвременни творци за мандолина. Включени са и гърците – Никос Скалкотас, и съвременния автор Никос Харизанос с три танца от различни региони в Гърция, посветени на мандолинен квартет „Сезони“.

Необароковият композитор Карл Дженкинс също е в програмата. Концертът ще завърши с произведението „Концертино рапсодико“ от Росен Балкански. Доц. д-р Росен Балкански (роден през 1968 г.) е изтъкнат китарист и композитор с международна известност, член на Съюза на композиторите. Произведението „Концертино рапсодико“ печели награда за нова композиция на Международния конкурс и фестивал на плектро музиката в Ла Риоха 2004 г.

Входът и на трите музикални вечери е свободен.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас.