Пак ни приканват да се върнем към маските

Към този момент няма установен случай на щамове на варианта „Флирт” на „Омикрон” в Бургаска област, каза за медии д-р Мирослава Киселкова, директор на дирекцията „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция в Бургас. Циркулацията на щамове на варианта „Флирт” е с ниски нива, посочи тя. По думите й, щамът продължава да мутира. Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област за юни са девет, а за юли – 24, каза д-р Киселкова.

Боледуването протича леко, няма нужда от хоспитализация, обясни специалистът. По думите й, болестта протича с температура до 37,5 градуса, втрисане, главоболие и болки в гърлото. Възможно е да има и гастроентериална симптоматика, уточни тя. В Бургаско няма напрежение в лечебната система за болнична помощ и няма хоспитализации, които да налагат специфични противоепидемични мерки.

При пациенти с придружаващи заболявания от значение е тяхната имунна система. „От състоянието на техния имунен статус зависи как човекът би преживял една въздушно-капкова инфекция. Заболяването протича различно при всеки пациент”, каза тя.

Д-р Киселова препоръча да се носят маски на затворено пространство, да се избягва контактът със заразени от Ковид-19 и с голямо струпване на хора. Проветряване и почистване на помещенията, дезинфекция на повърхностите и миене на ръцете с антибактериален сапун също са сред мерките за безопасност, посочи специалистът.

 

Зависи обаче какви са маските. Едно проучване от 2020 година, публикувано в British Medical Journal, стига до извода, че текстилните маски са свързани със значително по-висок риск от разпространение на инфекции, в сравнение със санитарните. Физическите свойства на текстилната маска, повторната употреба, честотата и ефективността на почистването, както и увеличеното задържане на влага могат потенциално да увеличат риска от инфекция.

Вирусът може да оцелее на повърхността на текстилната маска, възможно е самозаразяване чрез многократна употреба и неправилно поставяне и почистване. Например, замърсената текстилна маска може да пренесе патогена към ръцете на носещия чрез докосване. В допълнение, филтрацията на този вид маски е изключително лоша (почти 0%).