Пак почва процедура за купуването на къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството възложи на служебния министър на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера.

Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държава още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е  изключително лошо.

Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея, е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път.  Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, категоричен е служебният премиер Димитър Главчев.

„Един от примерите за неглижирането на културно-историческото ни наследство от страна на държавата е къщата на Димитър Талев в Прилеп. От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот. Към момента не е направено нищо, а същевременно хора, които мразят България, разбиват с чукове тази българска светиня”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на научната конференция „Културно наследство – изкуство – музеи”, в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.