Пак ще преминаваме към зимното часово време

Стана ясно, че в нощта на събота 26 срещу неделя 27 октомври 2024 г. ще спечелим един час сън и ще върнем часовниците си с един час назад.

След предварителни обсъждания три години по-късно, през 2018 г., Европейската комисия предложи смяната на часовото време да се отмени, като държавите-членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. До този момент окончателно решение по въпроса в България не е взето, а и тази идея замразена за обсъждане в Съвета на Европейския съюз, защото не може да се стигне до консенсус кое часово време да бъде въведено – лятното или зимното. Няма и никакви изгледи за скорошно решение по този въпрос.

След лобирането срещу лятното часово време от страна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, през 2018 г. Европейският парламент прави проучване, което показа, че голямо мнозинство от европейците подкрепя премахването на лятното часово време.

Общо около 80% от участниците в проучването са поискали да се премахне зимното часово време. Резултатите показват и значително възрастово разделение, като хората в Европа над 50 години са против смяната на часовника, а хората под 24 години са или за лятно часово време, или не се притесняват.