Паметник на Фердинанд в Бургас?

Бюст-паметник на цар Фердинанд да бъде издигнат в пространството между главния вход на Конгресния център и сградата на Магазия 1 ще се предложи за гласуване на предстоящата в края на месеца сесия на Общинския съвет в Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и е адресирано до председателя на местния парламент. То е направено въз основа на писмо от проф. Димитър Стоянович, който е в основата на тази инициатива. Като основен мотив  за него се изтъква, че на 18 май 1903 година (когато е имения ден на Фердинанд), като княз той открива бургаското пристанище.

Малко известен е фактът, че през 20-те и 30-те години на миналия век е имало барелефи на цар Фердинанд и на двете пристанища – бургаското и варненското. След 1944 година тези барелефи са били префасонирани на комунистически лидери – Георги Димитров и Тодор Живков.

Очаква се съветниците да дадат положително становище, облечено в законосъобразна формулировка, която да бъде представена  пред държавната власт, тъй като теренът е държавен.