„Парк(инг) ден“ в Бургас

Всяка трета седмица на месец септември в редица световни градове се провежда инициативата Park(ing) day  („Парк(инг) ден“), която има за цел да провокира гражданите към застъпничество за по-безопасни, по-зелени и по-чисти улици за хората. В тази връзка, в световен мащаб, десетки хиляди места за паркиране временно променят преназначението и се превръщат в обществени паркове и социални пространства.

И тази година инициативата в Бургас беше подготвена и се реализира от доброволци-участници в проекти по програма „Европейски корпус за солидарност“ на бургаските организации сдружение асоциация за стратегическо управление „Делфи“ и фондация „Астика“ с подкрепата на община Бургас и ОП „Транспорт“ и сдружение „Младежка доброволческа мрежа“.

Традиционно за инициативата бяха използвани 2 паркинг места, на ул. „К. Фотинов“ на пресечката с бул. „Алеко Богориди“. Двете паркинг места бяха преобразени от доброволците в зона спорт, танци и игри, арт и  еко уъркшоп.

Жителите на града имаха възможност да се снимат със специално изработения за целта  автомобил и да се запознаят с инициатива. Като комплимент от доброволците,  гражданите получиха зелено растение с компост в черпка от яйце.

Други имаха възможността да направят свои арт картини с морски камъчета и бои и да поиграят на настолни игри от екоматериали.