Парламентът като че ли се раздвижи

Второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. влиза в пленарна зала. Точката ще бъде втора от приетия дневен ред за работа на депутатите тази седмица. Депутатите включиха в седмичната си програма и на първо гласуване да бъдат обсъдени законопроекти за промени на Закона за счетоводството и на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за независимия финансов одит.

В приетата програма освен изслушването на служебния министър на финансите Людмила Петкова и на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за Плана за възстановяване и устойчивост и промените в него, депутатите ще обсъдят на първо гласуване законопроекти за изменение на Закона за закрила на детето, на Закона за Гражданско-процесуалния кодекс и четири законопроекта за промени в Закона за здравето.

Програмата предвижда също така като точка първа за четвъртък да бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно сигнали от граждани за системни нарушения на мотоциклетисти, свързани с действащите норми за шум.

В дневния ред са и три проекта на решения – първият за предотвратяване и противодействие на насилието над медицински работници, вторият за задължаване на Министерския съвет за осигуряване на нужните условия за настаняване на пострадалите от пожарите лица в община Болярово, както и проект на решение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системни злоупотреби, довели до облагодетелстване на кмета на община Доспат.

В петък е предвиден блиц и редовен парламентарен контрол.