Парламентът отхвърли предложението на БСП за оборудването за АЕЦ „Белене“

Депутатите отхвърлиха проект на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на „Национална електрическа компания“ ЕАД, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Внесеното от „БСП за България“ проекторешение бе гласувано с 66 гласа „за“, 110 – „против“ и 14 – „въздържал се“.

Отхвърлено бе и предложението преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство да бъдат спрени до последващо изрично решение на Народното събрание, взето след преценка на възможността оборудването да бъде използвано за нуждите и целите на АЕЦ „Козлодуй“.

В хода на дискусията Драгомир Стойнев, който го представи от името на вносителя, напомни на депутатите, че оцененият срок на експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е 2047 г., а за шести блок – 2049 г. Повтарящите се аварии на трети парогенератор на шести блок поставят изискване за сериозен анализ на причините и оценката на възможностите за замяна, ако това се наложи в следващите години, за да се гарантира дългосрочна експлоатация, посочи Стойнев.

Той визира и кореспонденцията между АЕЦ „Козлодуй“ и Министерство на енергетиката през годините във връзка с парогенератора на шести блок. Почти всяка година по два или три пъти се спира шести блок, каза Стойнев и настоя оборудването за АЕЦ „Белене“ да се използва за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, като дали това е възможно или не да бъде преценено от Комисия от международни експерти, които да кажат дали парогенераторите са съвместими.

Ивелин Първанов от „Възраждане“ също подкрепи предлаганото проекторешение и настоя, че единственото правилно нещо, което може да се направи, е да бъде отменено това на Народното събрание за продажбата на оборудването.