Парламентът отхвърли проект за решение за атомната централа

Народното събрание отхвърли проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на АЕЦ „Белене“, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението им за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“.

Вносител на проекторешението бяха депутати от парламентарната група на „Има такъв народ“. Проекторешението обаче бе отхвърлено след прегласуване с 69 гласа „за“, „против“ – 31 и „въздържали се“ – 60 народни представители. С текста се предлагаше министърът на енергетиката да предприеме необходимите действия, свързани с ускоряване на анализа, който еднозначно да определи дали е приложимо и възможно да се използват парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“.

Както преди време бе съобщено, тъкмо единият от парогенераторите на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ се оказа за спешен ремонт. Това обаче не попречи на част от депутатите да отхвърлят решението за запазване на тези ценни съоръжения, чието наличие би било спасително, ако отново се появят проблеми с работещите сега парогенератори в атомната ни централа.