Парламентът прие закон срещу нетрадиционната сексуална ориентация

Парламентът прие промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява популяризирането на идеи и възгледи, свързани с „нетрадиционна сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“. Дебатът по темата продължи близо 4 часа. От 171 гласували народни представители „за“ бяха 154, „против“ – 8, а 9 се въздържаха. „Против“ гласуваха 7 депутати от ПП-ДБ и 1 от ГЕРБ. След приемането на законопроекта на първо четене, депутатите гласуваха директно да преминат към разисквания на второ четене.

Вносители на законопроекта са „Възраждане“, начело с лидера на партията Костадин Костадинов. Според тях през последните години се налага публична пропаганда на „нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация“. „Възраждане“ на мнение, че това е неприемливо и противоречи на конституционната уредба за брака изрично като връзка между мъж и жена.

По време на обсъждането в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Галин Цоков заяви, че споделя мотивите на вносителите, но че намира предложените промени като „неясно формулирани и спорни“, което би затруднило прилагането им. Цоков не присъства днес на дебатите в пленарната зала.

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ обяви законопроекта за тежък популизъм, който е далеч от християнството (както го представят подкрепящите го), което по думите x цели да създава общности, а не да разделя. Тя обърна внимание, че терминът „нетрадиционна сексуална ориентация“ тръгва от предпоставката, че има мъж и жена.

Протест срещу закона за забрана на „гей пропагандата“ се организира днес от 18:30 ч. на пл. „Независимост“ под надслов „Училища за всички! Да спрем закона на омразата!“ Протестът настоява за отхвърляне на законопроекта и за адекватни мерки срещу тормоза на учениците заради тяхната действителна или приписана сексуална ориентация и полова идентичност.