Парламентът прие решение за Вертикалния газопреносен коридор

Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници. В решението се предвижда разширяването на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз”.

Посочва се, че въпросните проекти  са ключова част от цялостната визия на Вертикалния коридор. Реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение в светлината на предстоящото от 1 януари 2025 г. преустановяване на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата сега инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД не позволява да бъде заменен изцяло транзитирания руски газ през мрежата й, докато с това решение ще осигури техническа възможност на българската газопреносна мрежа за пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни надеждни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона.

След присъединяването на Украйна към инициативата за Вертикалния газов коридор той представлява не само конкурентно, но и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените проекти от „Булгартрансгаз” ЕАД ще позволи оползотворяване на възможностите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и запазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се посочва още в доклада на комисията.