Пеевски в подкрепа на Атлантическия съвет

Подкрепа за позицията на Атлантическия съвет на България, в която се призовава служебният премиер Димитър Главчев да заеме категорична позиция по отношение на „все по-наглата хибридна агресия на Русия” обяви Делян Пеевски. В позиция, разпространена от „Пресцентър на ДПС“, Пеевски напомня препоръките от страна на Съвета към правителството, включително затваряне на Руския културно-информационен център и „Дом на Москва” в София, както и отнемане на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. Настоява се също така за продължаване на демонтажа на съветския монумент в София и за намаляване на броя на руските дипломати в България до нивото на българското представителство в Москва.

В позицията още е записано, че Атлантическият съвет изразява опасения, че пасивността на българските институции може да доведе до сериозна заплаха за свободата и независимостта на страната и настоява за решителни действия за защита на българските национални интереси.

От Атлантическия съвет разпространиха на 3 септември 2024 г. Отворено писмо, в което се обръщат към служебния премиер и изразяват дълбока загриженост за съдбините на България, „подлагана на все по-засилващи се руски хибридни атаки”.  „За съжаление не виждаме конкретни противодействия от страна на оторизираните държавни органи”, допълват от неправителствената организация.