Пестицидите в зеленчуците

Препоръчително е да избягвате да купувате следните плодове и зеленчуци, които са най-изложени на висок риск от натрупване на пестициди, освен ако не са органични или отгледани в собствената ви градина. Те са целина, спанак, домати, чери домати, краставици, червен пипер

Децата са особено податливи на вредното въздействие на пестицидите. Проучванията показват, че излагането на пестициди в ранна възраст може да бъде свързано с повишен риск от рак, намалена когнитивна функция и поведенчески проблеми.

Проучвания от 2008 г. показват, че много пестициди могат да бъдат невротоксини, които могат да имат отрицателен ефект върху мозъка на бозайниците, включително хората. Съществува и силна връзка между излагането на пестициди и болестта на Паркинсон, хронично неврологично заболяване.

Глифозатът, който често се използва в селското стопанство, се счита за един от най-значимите замърсители на въздуха. Над 40% от подпочвените води в Европа са положителни за този пестицид, а изследванията го откриват дори в човешката урина и кърмата, съобщава още изданието.

Пестицидите могат да попаднат в човешкото тяло и чрез консумация на животински продукти, които са консумирали храни, третирани с пестициди. В резултат на това пестицидите могат да причинят редица сериозни заболявания и отравяния.

За да се намали количеството пестициди в храните, е необходимо те да се напръскат с разтвор на сода или лимонов сок. Ефективен начин за намаляване на количеството пестициди в храната е да я накиснете във вода с оцет.

Пестицидите обаче могат да попаднат в човешкото тяло не само чрез храната, но и през дихателната система, което причинява затруднено дишане и увреждане на нервната система. Според проучвания от 10 000 до 20 000 хиляди души умират годишно в резултат на увреждане от пестициди. Основни симптоми на отравяне с пестициди са замаяност, обща слабост, изпотяване, тахикардия

Хората, които работят и извършват обработки с пестициди, трябва да спазват мерките за безопасност – да носят защитни костюми, ръкавици, респиратори, маски.