Петдесетото Народно събрание избра своя председател

След дълги протакания, отлагания, почивки, кандърми в кулоарите на Народното събрание и извън него в крайна сметка Петдесетото Народно събрание избра за свой председател депутатката от ГЕРБ-СДС Рая Назарян. „Златният пръст” в случай се оказа групата на „Има такъв народ”, която с вота си подкрепи избирането на Назарян на втория по значение пост в държавата.

Мотивите на „Има такъв народ” изрази Тошко Йорданов – вероятният председател на тяхната парламентарна група. Според него все от някъде трябва да се тръгне в този състав на парламента, за да има възможност президентът на Републиката да почна с връчването на мандатите за съставяне на правителство. Йорданов популярно обясни, че той и неговата група се надяват първите два мандата да се окажат неуспешки, третият, последен, да бъде връчен на тяхната парламентарна група, след което те щели да представят проект за експертно правителство, което всички народни представители щели с ентусиазъм да подкрепят.

Мотивировката на направилият остър завой към ГЕРБ и ДПС „Има такъв народ” е повече от ясна, колкото до надеждите им, те все пак зависят от неуспеха на първите два мандата, както и от решението на президента Радев на кого да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

 

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна, Народна република България. Средното си образование завършва във варненската хуманитарна гимназия „Константин Преславски“ и „Право“ в Университета за национално и световно стопанство. Неомъжена е, с едно дете.

От 2013 г. е членка на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследственото право. Специалист е по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Народен представител е била от листата на ГЕРБ-СДС в XLVIII и в XLIX Народно събрание; заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.