Петър Стойчев с нов редорд

Плувецът Петър Стойчев стана 32-ият човек в целия свят и първият българин, успял да преплува и седемте големи маратона в открити води от предизвикателството Oceans Seven.

Стойчев, който е признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон, продължава да изумява с преодолените предизвикателства на 47 г. Въпреки големия успех, българинът си е поставил още една сериозна цел – да счупи световния рекорд, ставайки първият в света, преплувал седемте маратона в рамките на половин година. За целта ще се завърне отново на Ламанша – неговият първи, преодолян от голямата седморка. Останалите шест Стойчев преплува от средата на март 2024 г.

„Горд на седма степен! Първи българин с Oceans Seven! Успях да преплувам и последния, седми маратон в открити води от Oceans Seven! При тежки условия, между два тайфуна в района, успях да изплувам и протока Цугару. Стартирах от град Кодомари в 4:18 часа японско време, стигнах брега на Хокайдо в 13:48 часа. Преодолях дистанцията за 9 часа 30 минути и 20 секунди. За малко над 3 часа бях на половината от дистанцията, след което насрещните течения станаха много силни.Беше изключително тежко плуване, но над умората изплуват щастието и гордостта, че станах първият българин с Oceans Seven.“