Пет години без българския Ян Хус!

Пет години! Пет! Пет години без един живот. Без един човек! Пет години без надежда. Пламен Горанов е надежда! Защо, как, е несъществено. Няма го. Един човек го няма, заради нас. Подиграха се със смъртта му!
Всички, които бяхте навън ще извините емоцията!

На 20 февруари преди пет години, в разгара на най-масовите протести във Варна, изгоря Пламен Горанов. Плакатът, с който на 20 февруари 2013г. той изкачи стълбите до парадния вход на кметството в града, призоваваше за незабавната оставка на тогавашния кмет Кирил Йорданов и целия Общински съвет.

Пламен почина на 3 март. В дните след това, в негова памет, отвратени от арогантността, с която местната власт беше водила града към провал в продължение на десетилетия, гражданите издигнаха грамада от камъни пред парадния вход на кметството. Йорданов подаде оставка, но година и половина по-късно Общинският съвет във Варна се самовъзпроизведе в още по-уродлив вариант от този, заради който изгоря Пламен.

Днес споменът за него бавно избледнява. Няма я и Грамадата пред сградата на Общината във Варна. Тя беше премахната гузно, за да не тревожи ничия съвест. Мястото, което би могло да напомня за случилото се на 20 февруари 2013г., е вече съвсем чисто.

Смъртта на Пламен Горанов беше камбана, която малцина чуха. Вероятно защото мнозина не желаеха да я чуят. Но пет години след смъртта му, Варна продължава да е мрачен пример за това как политическото високомерие, безнаказаната корупция и гражданската пасивност могат бързо да се превърнат в свлачище. В бедствие!

Случва се нещо чудесно – обединяваме се. Варненци сме си друга „губерния“ и се обединяваме. Заставаме зад една идея, в името на човек, който е живял и умрял така, че да свети.

За да не позволим Пламен да бъде забравен, за да върнем паметта си за това, което гражданите могат да постигат с общи усилия, както през зимата на 2013 г., инициираме дебат, за поставянето на паметен знак пред варненското кметство. Малък пламък от метал в памет на Пламен – такъв, какъвто го нарисуваха на тротоара стотици варненци в деня, в който той си отиде.

Подкрепете ни! Искаме и да знаем какво и как се е случило, имаме право на това! Искаме паметен знак в почит на Пламен Горанов!

Подкрепете ни! Подписвайте, елате с нас на двадесети!

Връзка към съществуваща гражданска подписка за паметна плоча: http://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31640

https://www.facebook.com/events/551120678597218/