Писатели от Бургас спечелиха престижни награди в Русия

Наградените с „Византийский ковчег“ Янчо Чолаков и Атанас Петков получиха холуйски лакови миниатюри

Писатели от Бургас спечелиха престижни награди „Византийский ковчег“ в Русия. Фантастите Янчо Чолаков и Атанас Петков получиха холуйски лакови миниатюри, придружени с дипломи и със сертификати за автентичност.
Чолаков бе с номинация „Лель“ за разкази, издавани в печата през периода 2014-2016 г., а Атанас Петков, който е бургазлия, но живее в София, спечели приза в категория „Сказитель“, съобщава вестник „Компас“.
„Подобно на Оскарите, които се дават в различни категории, наградите „Византийский ковчег“ се връчват за различни неща. Има номинации в три категории – „Лель“, „Сказител“ и „Черноризец Храбр“, уточни Янчо Чолаков.
„Лель“ се връчва за нови произведения в популярната литература, а „Сказитель“ – за творчески принос в развитието на литературата на славянски език, добави той.
От 2016 г. наградата „Византийски ковчег“ е международна и се дава от международно жури. Връчването на призовете стана на VIII форум за хуманитарни индустрии в град Владимир, Русия.
„През месец май ми върви на награди от Русия. Преди две години спечелих Годишната награда в категорията „Хумористична фантастика“ на „Уральский следопыт“, а сега тази“, сподели Чолаков.
Лаковата живопис е с Жар птица, уточни писателят, който е добре познат в Русия като автор, чийто разкази са публикувани в т. нар. „толстые“ журналы – „Знание -сила“, „Дружба народов“, „Фанданго“, „Второй Петербург“, „Реальность фантастики“, „Уральский следопыт“ и др. престижни издания. Няма друг такъв български автор с толкова масирано участие.
„Времето беше чудесно. Една капка дъжд не капна и имахме възможност да участваме в дискусии за историческия роман, за детската литратура и славянската фантастика. В Русия в момента фантастиката е на първо място по продажби. Ходих на среща и в Собинка – с местни литературни творци и културни деятели, в компанията на Иля Илин – сценарист на Говорухин /Пирати на ХХ век, Асса/, както и с Юрий Кузнецов – детски писател, който доразвива сюжетите за „Вълшебника от Изумрудения град“ на Александър Волков“, каза още Янчо Чолаков.