Площад в София ще носи името на Кристиан Таков

Площадно пространство в столицата да носи името на Кристиан Таков, решиха общинските съветници на днешното си заседание. Става дума за площадното пространство, заключено между бул. „Христо Смирненски“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Драган Цанков“ и сградата на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, находящо се на територията на район „Лозенец“ – Столична община, което към настоящия момент е без наименование.

Вносители на доклада са кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и общинските съветници Веселин Калановски, Бойко Димитров, Симеон Ставрев и Димитър Петров.

Кристиан Таков е юрист, преподавател, интелектуалец и общественик, оставил значима следа в развитието на правото и гражданското общество в България. В годините на преход неговото име се превърна в символ на будния студент, будния гражданин и будния народ, се отбелязва в доклада. На него дължим публичното внимание към разликата между закон и право, защото: „Правото е целият храм, а отделната норма е само една тухла, с която можеш да градиш и храм, и подслон за разврат“, цитира се в доклада.