Повишиха в чин загиналите пилоти

Двамата пилоти – Петко Димитров и Венцислав Дункин, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната на своята интернет страница.

Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 – Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090 – Долна Митрополия, е повишен във военно звание „капитан“.

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили, 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю.

Заповядал съм анализ и оценка на командно-организаторската работа на Военновъздушните сили, нивото на летателната подготовка и най-вече на летателната дисциплина. Твърде са възможни наказания в зависимост от резултати от проверките, които извършваме, посочи той.